Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.10.2009 10:37 - Мисли на тема табла и още нещо
Автор: sgames Категория: Забавление   
Прочетен: 1649 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 06.10.2009 11:00


Всеки има право на избор коя игра да играе. Желаещите да играят табла могат да го направят по много разнообразни начини. Независимо от това дали ще играят реална табла или онлайн игра, те трябва да се съобразяват с изискванията на опонента или условията на организатора. Всеки си прави самостоятелно изводите и решава къде, кога и как да играе.

Целта на това мое писание е да покажа съображенията при избора на игра. Просто и ясно е, че няма и неможе да има "СВЕТОВНОУСТАНОВЕНИ" стандарти. Така е не защото ми се иска, а защото в различните райони по света или в коя да е страна се играе играта табла с разлика в правилата. Има и други игри /тапа, гюлбара и още и още .../, които са много по-различни. Единственото което може да породи твърдение от сорта "световноустановени" стандарти е количеството хора практикуващи играта с ЕДНАКВИ правила. Това само по себе си обаче не съществува защото дори да вземем спортната табла в англоезичния вариант /реална версия, а не онлайн/ правилата се променят по желание на организаторите по много и различни причини – цел, спонсор, закон, случай или моментна ситуация или самия клуб има собствени правила. За състезания с реални табли пак има различни правила за различните турнири и случаи, като съображенията са същите като по-горе.

Въпросът който се поставя винаги от тези които искат да се самоизтъкнат или казано на кратко "самозвани" разбирачи /майстори и т.н./ е защо тук е така, а не по "световноустановени"-те стандарти или по-простия /просташки/ вариант "правилата са така, а не .....". Ами отговорът е прост и ясен и не иска никакво пояснение – играта е масова и абсолютно ясна като практика и КАКТО ИСКАТ ИГРАЧИТЕ ТАКА Е РЕДНО ДА Я ИГРАЯТ – т.е. споразумяват се за условията и ако ги удовлетворяват започват, ако не, не започват изобщо. Важното е, че няма НАЛОЖЕНО НЕОТМЕННО ПРАВИЛО НА ИГРА.

Липсата на "СВЕТОВНОУСТАНОВЕНИ" стандарти е причината играта да оцелее през вековете, да се развива и да продължава да буди интерес. Този принцип СВОБОДАТА /общовалиден/ дава възможност най-вече на организаторите и производителите на табли /реални и онлайн игри/ да направят така, че да имат повече играчи което е мярката им за това колко привлекателни са направили условията за игра при тях. Не ми е цел да показвам бизнес интересите и механизмите които движат гореупоменатите да организират и произвеждат табли от всеки вид независимо от факта, че е доста важно и има много признаци и отражения на друго място. В интерес на пълната история и теория на играта и този момент ще бъде изчерпателно изяснен.

И така в интерес на истината основно преценката в коя игра да се играе не е 100% играта, а играча. За да докажа твърдението ще класифицираме самите играчи на табла. Какви са и какво търсят и очакват от игрите.

Играчите търсят:


1. Развлечение
Играчите търсещи развлечение могат да бъдат играещи на реални пари и такива които не играят на пари.

1.1. Играещи на реални пари
Играещите на реални пари играейки освободено си почиват и опитват определени нестандартни решения за да пробват варианти на игра които излизат от рамките на статистиката или математическите резултати. Някои обичат да играят инкогнито за да не си развалят рейтинга или имиджа си, както и да разузнават противниците. Много от играчите така изучават и сайтовете – нови за тях или този в който играят. Играта на реални пари е много по-трудна и ангажираща което коства много нервно напрежение и скованост. Удоволствие без ангажименти при този случай е когато играеш на малки ставки, съобразени с възможностите на всеки. Много важен момент тук е да се свикне със заровете – имам предвид психически защото във всеки остава чувството, че не са както истинските зарове. Да преди години имаше слаби решения, но сега са изпипани и ако говорим за игра която няма мошенничество, то заровете са добре решени. Трябва обаче да се хване разликата между различните игри. Затова професионалис тите я опипват като играят незнгажиращо на малки ставки и с различни подходи.

1.2. Играещи, които не играят на реални пари
Играчите които не играят на реални пари намират различни неща с които си правят удоволствие. Избират си дизайн който им допада /ако играта позволява много възможности я оценяват по-добре/ което е и определящо за тях в сравнение с играещите за пари. Да може да се играе много лесно и просто. Този критерий е предпочитан от всички играещи. Запознанствата са определяща част от играта. Важно е и за професионалистите, които имат предпочитани партньори и най-вече за аматьорите, които ползват запознанствата по различен начин. Няма да се спирам подробно какво може да произтече от едно ново запознанство в играта /респективно нета/. Ползването на безплатни услуги, бонуси или каквито и да е екстри са причината да играят в предпочитаната от тях игра или дори в каквато и да е игра.

2. Изява
При различните категории играчи има различни проявления на желанието за изява. При играещите за пари естествения начин на изява е печеленето на пари. Сумите нямат значение в такъв смисъл да са с положителен баланс. Колкото е по-голям е толкова по-добре. За огромните суми не е нужен коментар. Нормално е и желанието за изява в класирането когато не е свързано с липса на пари т.е. целта не е да забогатее играча щото няма достатъчно пари. Престижно е да си сред най-силните професионалисти. Правилата важат и за аматьорите, но освен в
SGames няма създаден шампионат организиран за аматьори. Дори смея да твърдя, че няма шампионати изобщо защото другите игри имат друга насоченост и цел. Само някои ползват наименованието шампионат без да се покрива с действителното понятие. Изявата може да се получи и с победа в престижни турнири с голям награден фонд което е основното положение с другите игри. Има реализирани различни рейтинги – по начин на изчисляване и визуализация което също е начин за изява на състезателя. Друго което може да се свърже с изявата на играещите са техните никове. В някои игри има възможност за слагане на аватари което допринася допълнително да се изяви човека практикуващ играта. Възможностите всеки ден растат и добиват различен характер. Играчите търсят възможност за изява с посещаване на форуми и вземане на отношение по дадена тема или създават такава сами. Правят си блогове или пишат статии и книги по темата. Тази дейност е свързана с различни подбуди и аспекти които имат или нямат непосредствена връзка с играта. Не на последно място е създаването на връзки помежду им за организиране на система да си оказват помощ при намиране на най-доброто място за игра.

3. Контакти
Създаването на контакти между играчите е процес с две нива – контакти на базата на практикуване на играта и целенасочени такива. Непосредствено създадените при практикуване на играта могат да бъдат стимул за развитие на контактите или за получаване на повече информация за играта и другите подобни, както и обща информация в зависимост от нивото на връзката между играчите. По друг начин стои въпроса с целенасочените контакти които имат за цел освен развитие на връзката между отделните персони и изграждане на групи, а защо не и мрежи с определена цел. Няма да се спирам подробно на видовете групи и цели, но те могат да бъдат с различна насоченост - за постигане на печалба от игрите играейки групово /тайно разбира се/ като противник се явяват организаторите на играта и пак така за постигане на печалба, но от неорганизираната част от играчите. Има групи които обслужват и самите игри. Има и групи които събират информация за да я предлагат на пазара, но това е отделна тема която няма да засягам в дълбочина.

4. Пари
Играчите в нета имат различни виждания по въпроса с печеленето на пари. Спирам се само на тези които целят печалбата. Започвам класификацията от това, че са два големи вида мераклии /професионалисти и аматьори/ – знаещи, информирани и можещи както и незнаещи, неинформирани и неможещи. Както виждате много фактори станаха и то не е задължително да са така групирани, а се получават множество комбинации. Не са само това обаче самите фактори за класифициране и както се досещате комбинациите се увеличават. Знаещи – това включва много позиции – знаене на играта табла /и другите и разновидности/, познаване на другите игри /сайтове за игра/, познаване на психиката на играчите и начините на игра на хора от различни националности, познаване на компютрите, мрежата и връзките, платежните системи и начините на залагане /валидно е и при таблата макар и не така както при тотализатора и букмейкърите, но е нужно да се управляват средствата за игра. Информирани – включва – информации за време на провеждане на турнири, наградни фондове, промоции, начини на управление и възможности на софтуера, данни за играчите, начини на записване, плащане, теглене на пари и други възможни неща свързани с игрите и печеленето на пари. Можещи е владеенето на играта и действията на играещия така, че да спечели. Тази категория или фактор за класификация е най-спорното нещо в теорията на игрите. То е общ и универсален двигател, а не както мнозина смятат порок, който кара хората да играят хазарт. Заедно със състезателното начало поставено в основата на живота е причината за интереса към игрите и конкретно таблата, защото тя е с перфектен баланс между късмет и майсторство. И като завършек или начало на темата можене една мисъл "Като си толкова умен, къде са ти парите?". Въпрос на който лесно можете да покажете отговора и ще се види колко знаете и можете.

5. Колко е необходимо да практикуваме табла? Какви граници да си поставим? Какви цели трябва да имаме?
Ще се спра само и единствено към печеленето на пари. Добрия вариант е постоянното практикуване на база основните групи от мераклии – т.е. професионализъм. Когато сте можещ е хубаво да я практикувате редовно за да се усъвършенствате. Много добрия вариант е изграден в
SGames с организирането на професионален шампионат. Това ще рече, че има постоянно действащи регулярни състезания както единични така и турнирни схеми които позволяват да си планирате играта и паричните средства, да си избирате време за игра и разбира се противници. Характерното тук е, че е възможно да печелите редовно средства, които ви правят професионалист. Под това понятие разбирам да успявате да спечелите за месеца една работна заплата над-средната за страната. Възможно е и напълно реално. Немогат да спечелят всички, но е възможна печалба за повечето, защото голяма част от парите не се получават от залозите на играчите, а са награден фонд от фирми и организации търсещи реклама или популяризиране на своята дейност. Друга част е от играчи които не са професионалисти, а търсачи на щастието – т.е. играят за получаване на голяма награда, а не постоянни приходи. Разбира се все още не е толкова популярна тази схема, но това е бъдещето. Залагането на щастливи печалби не е рентабилно въпреки, че е масова практика свързана с много дезинформация и реклама.


Тагове:   още,   мисли,   табла,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sgames
Категория: Забавление
Прочетен: 66736
Постинги: 13
Коментари: 1
Гласове: 55
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031